HET AANSTEKEN VAN DE SIGAAR:

  Om een sigaar goed aan te steken, neemt u deze in de linkerhand - niet in de mond -
   en houdt deze onder een hoek van 45% een paar millimeter boven de vlam.

  Als eerste gaan de randen van de sigaar een beetje gloeien,
   waarna zich nu langzamerhand het aroma van het dekblad zich ontwikkelt.

  Draai de sigaar voorzichtig rond boven de vlam en wacht met het nemen van het eerste trekje
   totdat het uiteinde in zijn geheel gloeit.

  Nooit hevig trekken, ook niet bij het aansteken van de sigaar, door middel van de vlam
  in de sigaar te zuigen, je smaakpapillen zullen verbranden en je kunt niet meer optimaal genieten,
  je sigaar wordt overigens te warm en dat heeft een nadelig effect op de smaak. Koud roken is goed roken!

  Voordat u een sigaar opsteekt, is het van belang, deze eerst te inspecteren
  Ten eerste dient het dekblad in onberispelijke staat te zijn
  De kleur van het dekblad behoort gelijkmatig te zijn en mag geen scheurtjes vertonen
  Ten tweede controleert u, door de sigaar tussen duim en wijsvinger zachtjes in te knijpen,
    de constructie en de vochtigheidsgraad
  Een sigaar, die te droog is, zal hierbij dreigen te breken, terwijl een te vochtige sigaar
    slap aanvoelt en niet terugveert
  Een goede sigaar is enigszins veerkrachtig en voelt soepel aan

  Overigens bestaat er wel een verschil tussen de Hollandse sigaar en de havanna
  De havanna dient behoorlijk vochtig gerookt te worden, terwijl de Hollandse sigaar iets droger moet zijn
  Tenslotte haalt u de sigaar onder uw neus door, met de sigaar tussen duim- en wijsvinger,
  om de geur van het dekblad op te snuiven en deze te controleren

  Probeer het aansteken van de sigaar met een benzine-aansteker te vermijden
  De smaak van de benzine zal in de sigaar trekken en de smaak aantasten
  Een kaars is ook taboe!
  Het beste kan men gebruik maken van een gasaansteker of lucifers
  Denk er bij lucifers wel aan om eerst het zwavel te laten verbranden,
    omdat anders de smaak van zwavel in de sigaar kan trekken
  Het aansteken met behulp van een cederhouten spaander is een goed alternatief,
    maar eigenlijk meer een traditie, het geeft een extra dimensie

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan